Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Groene Markt Rysterbosk hét groene festival voor het hele gezin!

22 oktober 2023 om 10:30 tot 16:00

De Gaasterlandse Natuurweek wordt op zondag 22 oktober om 10:30 uur afgetrapt met de altijd gezellige Groene Markt in het Rysterbosk in Rijs. Een markt in festivalsfeer waar je naar hartenlust duurzaam en fair-trade kunt shoppen. Je kunt er inspiratie opdoen om biologisch te tuinieren en duurzamer en gezond te leven. Je kunt er proeven van (h)eerlijke hapjes of gewoon genieten van een beregezellig groen festival in het mooiste bos van Friesland. Uiteraard zijn de natuurorganisaties ook van de partij om je te informeren over de prachtige natuurgebieden in onze regio.  

In de sfeervolle hoofdlaan van het bos staan allerlei kramen opgesteld met een keur aan heerlijke biologische en fair-trade producten uit de streek. Je kunt een kijkje nemen bij ambachten en demonstraties en er zijn groene en creatieve workshops die je kunt volgen.

Voor kinderen is er volop vertier in het Kinderdorp. Broodjes bakken boven vuur, boomklimmen, zoeken naar bodemdiertjes en boogschieten bijvoorbeeld! Pompoen snijden, glibberen over het Oerrr blote voetenpad, knutselen, schommelen tot je tenen de takken raken in de Big Swing en nog veel meer! ‘Hoe krijg je de kinderen ooit weer mee naar huis’?

Nieuw: Kids Colleges voor jonge natuuronderzoekers. Bij de tent in de hoofdlaan kun je komen kijken, luisteren, voelen bij de volgende Kids Colleges:

  • 12:00 en 14:00 uur – Wormen door Jeroen Onrust, bioloog en wormenspecialist. Hij neemt verschillende soorten wormen mee en legt je uit waarom de worm waarschijnlijk de belangrijkste diersoort ter aarde is!
  • 13:00 uur – Waterbeestjes en Mollusken door Harrie Bosma. Neem ook een kijkje bij de verschillende waterbakken met o.a. kreeften en mollusken.
  • 15:00 uur – Marterachtigen door Harrie Bosma, dé Otterman. Hij vertelt jullie graag meer over de kleine en grote roofdieren in Fryslân. Neem ook een kijkje bij de serie opgezette marters.

Even bijkomen van alle indrukken? Dat kan op het ‘Foodplein’ met terras en een aantal foodtrucks om bij te watertanden! Neem met wat lekkers plaats op één van de strobalen bij een vuurschaal en geniet van de live muziek.

De Groene Markt is genieten van allerlei natuuractiviteiten, een gezellige sfeer, live muziek en lekker eten in de prachtige ambiance van het Rysterbosk! De toegang is gratis, evenals deelname aan een groot aantal van de kinderactiviteiten.

Tip: Kom op de fiets! Of parkeer je auto bij het Mirnser klif in Mirns en wandel vanaf daar het bos in en de markt op. 

Week van de duurzaamheid

Net als voorgaande jaren is de Gaasterlandse Natuurweek ook weer de Duurzaamheidsweek van Gemeente De Fryske Marren. De Groene markt is dan ook dé gelegenheid om je op de hoogte te stellen van de mogelijkheden om milieubewuster te leven en om geld te besparen.

De Gaasterlandse Natuurweek

De Gaasterlandse Natuurweek is een week vol activiteiten in én over de natuur. Zo zijn er lezingen, excursies, workshops, kinderactiviteiten, enz. De Gaasterlandse Natuurweek is een unieke samenwerking van de verschillende natuur gerelateerde organisaties in de regio: Bezoekerscentrum Mar en Klif, It Fryske Gea, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting Gaasterlân Natuerlân en IVN Súdwesthoeke.